Näsudden Utö Stuga, skärgårdsstuga, Stuguthyrning

Om vår stuga Boka online Aktiviteter Praktisk information Galleri

Aktiviteter

Flera bilderNjut av skärgårdens tystnad på vintern och ta del av dess stora utbud av aktiviteter på sommaren. Plocka bär och svamp under hösten och ta ett dopp i det ännu varma vattnet. Lyssna på alfågelns och ejdrarnas rop på våren och njut av doften av linnea och varm tallskog på försommaren. Hyr vår båt och pilka strömming runt midsommar.

Badstrand för små och stora, sand eller klippor, den närmaste cirka 400 m. Där finns också spännande jättegrytor från istiden att titta på.

Passa också på att ta en cykeltur till de stora stränderna av medelhavskaraktär. Njut av blomprakten och fågelsång och doften av varm tallskog. Vad kan vara mer avstressande!

Möjligheter till ridning efter överenskommelse, cykeluthyrning, mopeduthyrning, kajakuthyrning.
Hyr en kajakVi har också för uthyrning fyra cyklar (varav en med barnsits), 2 kajaker, cykelkärra för 2 barn samt en barnsulky. Flytvästar finns, även för barn från 15 kg och uppåt. Fiskespön för amatörer finns också.

Lite geologi & historia

Utö och andra öar runtomkring är unika ur geologisk synpunkt och samlar många intresserade varje år. Holmqvistit är en sten som endast finns här och på ön Madagaskar. Se den och många andra mineraler på Utö Gruvmuseum.

På Näsudden finns lämningar efter ryssarnas härjningar i skärgården 1719. Det finns några "stenrösen" på udden som de använt när de lagat mat, så kallade Ryssugnar. De finns utmärkta på kartan man kan köpa på båten eller hos Utö Turistbyrå eller i Gästhamnen. På ön Rånö, dit man åka med turbåt från Ålö, finns det också några som är mer välbevarade. Man kan ta med cykel och cykla omkring. Fina badstränder.

Andra öar

Härliga BåtshaketPå Rånö finns också en minilivs och restaurang med underhållning på sommaren liksom camping och stuguthyrning. Längst ned på Ålö finns en fiskodling med tillhörande charmig fiskrestaurang, Båtshaket. Mycket populärt, speciellt på helgerna då det är underhållning.

Härifrån kan man också ta Waxholmsbåt till och från Rånö och Nåttarö som också är populära badöar och har camping och stugor. Man kommer vidare till Nynäshamn.

I Nynäshamn finns pendeltåg till Stockholm och båtar till Gotland och Gotska Sandön. På Waxholmsbåtarnas hemsida finns båttider, väder och aktuella priser.

Promenader/Bada

En liten promenad bort till Lervik tar dig till en badstrand som passar både små och stora med sandstrand och klippor. Där kan man också se några andra geologiska fenomen, nämligen jättegrytor som bildats under istiden. En längre promenad tar dig bort till Allévikens stora sandstrand. Går man "kvarteret runt" passerar man Edesnäs och Pizzastugan som sommartid ibland har underhållning. Flera badstränder finns även på norra Utö som är naturreservat och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen.

Tar man till höger vid stora vägen kommer man till Marianne och Arnold Kajerdals egna lilla motorcykelmuseum och ateljé Syskrinet. Arnold har en fin samling motorcyklar och har mycket att berätta, Marianne har vävstol och quilthantverk bland annat tillsammans med Lisa Olofsson. Fina presenttips. Öppet dagligen mellan 14 – 17 eller när de är hemma. Längre bort på vänster sida har Utö Sportklubb sin ridskola med Charlotte Schröder som lärare.

Utö värdshusBara 1 km från Näsudden finns skärgårdens katedral, Utö Kyrka med sin vackra orgel. Här kan man avnjuta föreläsningar och underhållning arrangerat av Utö Kyrkas stödförening under sommaren.
Fortsätter man mot Spränga och tar till höger vid skolan, kommer man till Utö Hembygdsgård.

Hembygdsgården är öppen med kaffeservering under Hembygdsgårdens dagar då man också kan titta på allt som erbjuds. Auktion och flakmoppeloppis brukar inleda evenemanget. Hembygdsföreningen har också ansvaret för det intressanta Gruvmuséet mittemot Utö Värdshus. Intressant utställning av mineraler och en modell av en gruva liksom utställning av hur det kunde vara förr i tiden.

Paddla kajak på UtöUtöstigen kallas en stig på cirka 3 km som har utformats av skolbarnen och Skärgårdsstiftelsen. Informativa skyltar längs vägen gör den intressant för både små och stora. Karta och tipsfrågor finns hos Utö Turistbyrå där man kan börja och sluta. Kajaker och småbåtar kan hyras i hamnen hos Aktiv Skärgård . Där kan man även ta en fika med utsikt över hamninloppet.

Midsommar

Barnen brukar åka med häst och vagn för att samla in blommor på morgonen och klär sedan midsommarstången. Dansen brukar börja klockan två på eftermiddagen och barnen bjuds på saft och bullar. Med cykel från Utömakarna (vi har också cyklar, barnsitsar och cykelkärror för uthyrning), moped eller taxi kan man ta sig till andra sidan ön och tro att man befinner sig vid Medelhavets strand. På sommaren brukar skjutfältet vara stängt under juli månad och allmänheten får då tillträde och kan njuta av de vackra stränderna vid Utö Storsand. Vill man åka längre, kan man åka ner till Ålö Storsand, där det även finns en borrad brunn med dricksvatten om man vill tälta något dygn.

Ridning & guidning för små och stora

Charlotte Schröder är en utomordentlig guide i Gruvbyn. Hon arrangerar guidade turer om Utö och gruvsamhället, livet då och nu i yttre havsbandet, från gruvhjon till grosshandlare, sekelskiftets saltstänkta kulturelit samt besök i Utö kvarn. Dessutom är hon ridlärare och tar emot enstaka personer och grupper som vill rida. Ta en kurs i westernridning och njut av vackra ridturer i skärgårdsnatur på Utö. Foto: Charlotte Schröder
Du får rida på ridbanan eller i skog och mark.
Boka ridning och/eller guidad tur direkt med Charlotte Schröder på tel: 08 501 57 657 mobil 070 - 200 37 64.

Ungefärliga priser:
Två timmars tur 250:-/pers
Helgkurs, ca 6 timmar med hästar, 600:-/pers
Skogstur (jul-aug) 200:-/pers

Näsudden, Utö Stuguthyrning
Näsuddens Brygga
130 56 UTÖ
Tel. +46 (0)8 501 571 83 / +46 (0)70 25 10 121
ewamay@nasudden.se

Upptäck fler stugor i skärgården